O nowym ujęciu zasady pisemności w ogólnym postępowaniu administracyjnym (art. 14 k.p.a.) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Jedną z konsekwencji wprowadzenia do systemu prawa polskiego ustawy z dnia 18 listopada2020 r. o doręczeniach elektronicznych była nowelizacja przepisów Kodeksu postępowaniaadministracyjnego. Już pobieżna analiza treści nowej regulacji wskazuje, że zmiana ta nie miała wyłączniecharakteru dostosowującego dotychczasowe brzmienie przepisów kodeksu do nowych rozwiązań.Z zakresu nowelizacji wynika, że niejako „przy okazji” ustawodawca dokonał istotnych zmianw zakresie dopuszczalnego sposobu prowadzenia postępowania i załatwiania spraw indywidualnych.Ustawodawca zrezygnował z dotychczasowych form załatwienia sprawy (formy pisemnej lub formydokumentu elektronicznego) na rzecz „postaci” utrwalenia pisma (papierowej lub elektronicznej),poszerzył katalog sposobów załatwienia sprawy w postępowaniu administracyjnym oraz wprowadziłmożliwość załatwiania spraw z wykorzystaniem pism generowanych automatycznie. Nowy sposóbzałatwiania spraw ma charakter fakultatywny („sprawy mogą być załatwiane”), ale w kodeksie nie ma żadnych kryteriów kwalifikowania danej czynności (rodzaju rozstrzyganej sprawy) do załatwiania w ten sposób. Ponadto, możliwość załatwiania spraw z wykorzystaniem pism generowanych automatycznie prowadzi do konieczności redefinicji pojęcia „organ administracji publicznej” i rozważenia w jaki sposób może ona wpływać na zakres procesowych gwarancji strony postępowania.
Keywords: zasady ogólne postępowania administracyjnego; jurysdykcja administracyjna; zasada pisemności; podanie