Wyjątek od zasady doręczania pism w postępowaniu administracyjnym na adres do doręczeń elektronicznych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Doręczenie jest istotną czynnością materialno-techniczną wywołującą szereg skutkówprocesowych. Zgodnie z ustawą o doręczeniach elektronicznych zasadą stanie się doręczanie pismprzez organy administracji publicznej na adresy do doręczeń elektronicznych. W niniejszym opracowaniuanalizie poddany został wyjątek od tej zasady określony w art. 39 § 4 kodeksu postępowaniaadministracyjnego. Wyjątek uzależniony nie od cech indywidualnych odbiorcy, lecz od rodzajupisma, które zostanie w ten sposób doręczone.
Keywords: doręczenia elektroniczne; postępowanie administracyjne; zaufanie do władzy; zasady prawa