Wniosek o elektroniczny dostęp do akt sprawy sądowoadministracyjnej w kontekście art. 74a §1 pkt 1 ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Autorka poddała analizie art. 74a Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi,regulujący kwestię doręczania pism drogą elektroniczną w postępowaniu sądowo administracyjnym,w kontekście wniosku o udostępnienie akt sądowo administracyjnych sprawy drogą elektroniczną.Konkluzja pracy jest taka, że ustawodawca w pełni uzależnił korzystanie z usługi elektronicznejod wyraźnej i niewątpliwej zgody strony. Złożenie wniosku o udostępnienie akt sprawy drogąelektroniczną zobowiązuje sąd administracyjny jedynie do udostępnienia akt sprawy w takiej formiei nie upoważnia sądu administracyjnego do doręczania stronie wszelkiej korespondencji drogą elektroniczną.Jeżeli po udostępnieniu akt sprawy w trybie elektronicznym dalsza korespondencja międzysądem administracyjnym a stroną ma być prowadzona w tym trybie, wówczas strona powinnawystąpić z odrębnym wnioskiem, o którym mowa w art. 74a ust. 1 pkt 2 lub sąd powinien wystąpićo jej zgodę na podstawie art. 74a ust. 1 pkt 3 do korzystania z elektronicznych środków doręczeń.
Keywords: postępowanie przed sądem administracyjnym; elektroniczny dostęp do akt sprawy; doręczenia elektroniczne