Wyzwanie prawne dotyczące powszechnej ochrony ciemnego nieba. Kilka uwag na temat możliwości i ograniczeń (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W dyskursie publicznym ciemne niebo od dawna jest uważane za wspólne dziedzictwoludzkości, które jest zagrożone niekontrolowaną, nadmierną i szkodliwą emisją sztucznego światła,która stanowi specyficzny rodzaj „zanieczyszczenia światłem”. Celem artykułu jest ustalenie międzynarodowegomodelu prawnej ochrony ciemnego nieba. Kwalifikacja ciemnego nieba jako odrębnegoelementu ochrony prawnej jest problematyczna ze względu na brak możliwości określeniajego granic oraz przynależności terytorialnej. Nocne niebo można jednak traktować jako unikatowyelement krajobrazu kulturowego, naturalnego (bądź mieszanego), który tworzy tożsamość danegomiejsca, nadając mu ponadprzeciętną uniwersalną wartość. W artykule analizie normatywnej poddanoregulacje: Konwencji w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturowego i naturalnego,Europejskiej Konwencji Krajobrazowej oraz rezolucji organizacji międzynarodowych, których misjąjest ochrona ciemnego nieba. Dodatkowo poruszono kwestię źródła prawa człowieka do ciemnegonieba, które wyrasta z prawa do czystego środowiska, stanowiącego niezbywalne prawo człowieka.
Keywords: prawna ochrona ciemnego nieba; zanieczyszczenie sztucznym światłem; dziedzictwo ciemnego nieba