Cyfryzacja procesu budowlanego w prawie polskim i gruzińskim (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Artykuł dotyczy wprowadzania w polskiej i gruzińskiej procedurze administracyjnejcyfryzacji, na przykładzie procesu budowlanego. Usprawnieniu procesu administrowania i przysłużeniusię efektywności postępowań budowlanych wprowadzona została cyfrowa platforma e-budownictwo,upraszczająca składanie wniosków przez inwestorów. To jest jednak początek reformyprawa budowlanego oraz planowania przestrzennego zmierzających w kierunku usprawnienia proceduradministracyjnych. Jest to także pierwszy krok do być może rozważania przez ustawodawcęwprowadzenia sztucznej inteligencji w wydawaniu niektórych aktów administracyjnych na gruncieplanowania i zagospodarowania przestrzennego oraz prawa budowlanego. Platforma e-budownictwo działa w Polsce od roku dotyczy inwestycji w zakresie budownictwa, zarówno inwestycji prywatnych jak i publicznych. Na tym tle należy rozważyć w jaki sposób ustawodawca powinien dostosować regulacje prawne do faktycznej elektronizacji procedury administracyjnej na przykładzie postępowań w sprawach prostych zgłoszeń budowlanych, rozbiórkowych, zawiadomień, jak i bardziej skomplikowanych postępowań zmierzających do wydania pozwoleń budowlanych.
Keywords: prawo budowlane; dygitalizacja; dygitalizacja procedury administracyjnej; administracja budowlana; decyzja administracyjna