Model wprowadzania stref czystego transportu w Polsce – między fakultatywnością a obligatoryjnością (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Strefy Czystego Transportu to zagadnienie stanowiące w polskim ustawodawstwienovum. Co prawda formalnie możliwość ich wprowadzania wiązać należy ustawą z dnia 11 stycznia2018 r. o elektro mobilności i paliwach alternatywnych, niemniej ich faktyczne ustanowienie wymagauchwalenia aktu prawa miejscowego. Jego procedowanie jest długotrwałe, stąd dotychczas powstałatylko jedna taka strefa, w Krakowie, w dzielnicy „Kazimierz”, ostatecznie jednak zniesiona. Ustawaw swym początkowym tekście była bardzo surowa, nacisk został położony na zero emisyjność, stądteż gminy ostrożnie korzystały z tego instrumentu. Poczynione w ostatnich latach zmiany, którauznać można za doniosłe skłaniają jednak do pytania, czy wprowadzanie tych stref nie powinno byćobligatoryjne, gdyż pogorszenie jakości powietrza jest wartością obiektywną, czy też w ramach elastycznościpozostawić je fakultatywnymi.
Keywords: samorząd terytorialny; strefy czystego transportu; czyste powietrze; ochrona klimatu