Czy „państwo nowoczesne” powstało w XVI wieku? Święte Cesarstwo Rzymskie i przypadek Śląska (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W budowie państw nowoczesnych (modern state), szczególnie ważną rolę odgrywałopołączenie rządów zwierzchnich, centralnych, z dominacją władzy społeczeństwa w regionach.Pojawienie się państwa nowoczesnego nastręcza historykom prawa wiele trudności, zwłaszcza dotyczącychczasu, choć i przestrzeni. Na obszarze Świętego Cesarstwa Rzymskiego mnogość państwi ich wewnętrzne zróżnicowanie wzmacniały budowę tego typu państwa, czego przykładem możebyć i Śląsk, podobnie jak Bawaria, Hesja, czy Czechy. W artykule zwrócono uwagę głównie na czynnikadministracyjny, ale i podbudowujący go czynnik społeczny. Budowa nowoczesnej administracji,czasem absolutystycznej, napotykającej na opór lokalny, to jeden z najważniejszych czynników wyłanianiasię państw nowoczesnych, nie tylko w XV w. – jak to ujęto w artykule, ale i od wieku XIII,jakby chcieli tego dość odważnie historycy anglosascy.
Keywords: nowoczesny; system polityczny; Śląsk; śląska administracja; Święte Cesarstwo Rzymskie