O potrzebie konstytucjonalizacji Państwowej Komisji Wyborczej – wybrane zagadnienia (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Autorka poddała analizie zasadność konstytucjonalizacji Państwowej Komisji.Obserwacja działalności demokratycznych instytucji państwa skłoniła do pochylenia się po raz kolejnynad potrzebą czy wręcz zasadnością nadania PKW rangi organu konstytucyjnego. Konkluzjarozważań wprowadza postulat podniesienia do rangi konstytucyjnej Państwowej Komisji Wyborczej,będącej organem kontroli państwowej i ochrony prawa. Umocowanie konstytucyjne jest niezmiernieistotne dla struktury i składu organów wyborczych. Analiza zadań PKW dowodzi, iż konstytucjonalizacjatego centralnego organu wyborczego, nadzorującego realizację biernego i czynnego prawawyborczego oraz organu niezależnego od władzy wykonawczej, wydaje się być konieczne przez pryzmatjej aktualnych kompetencji.
Keywords: administracja wyborcza; prawo wyborcze; prawo administracyjne