Zażalenie do innego składu sądu drugiej instancji (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
W chwili wejścia w życie Kodeksu postępowania cywilnego ustawodawca nie przewidywał możliwości zaskarżenia zażaleniem postanowienia sądu drugiej instancji. Pierwsze zmiany w tym zakresie nastąpiły w 1996 r. w związku z wprowadzeniem trzeciej instancji – kasacji rozpoznawanej przez Sąd Najwyższy. Kolejne zmiany związane były z zapewnieniem stronie prawa do rozpoznania sprawy w postępowaniu instancyjnym i dotyczyły zaskarżenia orzeczeń sądu drugiej instancji do innego składu tego sądu w sprawie, w której sąd drugiej instancji orzekał po raz pierwszy. W opracowaniu omówiono pojęcie zaskarżalności oraz instancyjności w kontekście orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego. Przedstawiono ewolucję zmian w zakresie zaskarżenia zażaleniem postanowienia sądu drugiej instancji oraz przyczyny tych zmian. Dokonano krytycznej analizy aktualnego stanu prawnego, który obowiązuje w Kodeksie postępowania cywilnego, począwszy od 7 listopada 2019 r. Ostatnia część poświęcona została propozycją de lege ferenda.
Keywords: zażalenie poziome (horyzontalne); zażalenie na postanowienie sądu drugiej instancji; dewolutywność; zaskarżalność; instancyjność