Skarga na orzeczenie referendarza sądowego – kilka uwag de lege ferenda (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
Przedmiotem publikacji jest przedstawienie kilku postulatów de lege ferenda odnoszących się do skargi na orzeczenie referendarza sądowego po zmianach wprowadzonych ustawą z dnia 4.07.2019 r. Wskazana nowelizacja zmieniła założenia konstrukcyjne tego środka zaskarżenia, które jednak w pewnym zakresie wymagają modyfikacji, jak chociażby znowelizowanie przepisu art. 39822 § 1 k.p.c. poprzez przyjęcie, że skarga przysługuje na enumeratywnie wymienione orzeczenia ujęte w treści art. 3942, ale i w art. 3941a k.p.c., a wydane przez referendarza sądowego w postępowaniu odwoławczym. Poza tym należałoby przyznać referendarzowi sądowemu kompetencje w zakresie odrzucenia skargi wniesionej na wydane przez niego orzeczenie, a także poszerzyć katalog postanowień ujętych w treści art. 39823 § 1 k.p.c. o orzeczenia w przedmiocie stwierdzenia prawomocności i dokonywania rektyfikacji orzeczeń wydawanych przez referendarzy sądowych, na które wniesienie skargi nie powoduje ich utraty, a jedynie wstrzymuje ich wykonalność.
Keywords: skarga na orzeczenie referendarza sądowego; środki zaskarżenia; postępowanie odwoławcze; odrzucenie skargi; stwierdzenie prawomocności; rektyfikacja