Ponoszenie opłat za korzystanie z zezwoleń na detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu sprzedaży w czasie trwania stanu epidemii (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
W czasie trwania epidemii SARS-Cov2 wielu przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną, w tym prowadzących w ramach tej działalności sprzedaż alkoholu na podstawie posiadanych zezwoleń, pozbawionych było możliwości korzystania z owych zezwoleń. Niniejsze opracowanie ma na celu udzielenie odpowiedzi na pytanie: czy na przedsiębiorcach, którzy de facto w stosunkowo długich przedziałach czasowych ‒ w których sam ustawodawca wykluczył możliwość prowadzenia działalności gospodarczej ‒ nie korzystali z zezwoleń na sprzedaż alkoholu, ciąży obowiązek wnoszenia wspomnianych opłat. A jeśli odpowiedź na powyższe pytanie jest negatywna, to w jaki sposób mogą oni ubiegać się o zwrot wniesionych wcześniej opłat za te okresy, w których pozbawieni zostali możliwości korzystania z zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych w ramach tzw. „gastronomii”. A ponadto czy rady gmin są upoważnione do zwolnienia przedsiębiorców z tych opłat i jaki jest zakres ich uprawnień w tym zakresie.
Keywords: opłaty za korzystanie z zezwoleń na sprzedaż alkoholu; ustawa antyalkoholowa; szczególne rozwiązania prawne w czasie trwania epidemii