Konstytucyjne ujęcie samorządu gminnego (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
Normy prawa konstytucyjnego regulują najważniejsze z perspektywy funkcjonowania państwa zagadnienia dotyczące samorządu terytorialnego. Podstawową jednostką samorządu terytorialnego w polskim systemie prawa jest gmina. Konstytucja w generalnym wymiarze określa między innymi zadania samorządu, jego organy i finansowanie. W przypadku funkcjonowania samorządów terytorialnych istotną rolę odgrywa zasada decentralizacji, czyli przesunięcie zadań publicznych na poziom najbliższy obywatelowi. Uregulowanie określonych kwestii w Konstytucji stanowi swoiste zabezpieczenie dla samorządów gwarantujące im samodzielność, polegającą na podejmowaniu działań publicznych na własny rachunek i ryzyko.
Keywords: samorząd gminny; decentralizacja; samodzielność; zadania samorządu