Specyfika podróży służbowych w ustawodawstwie czeskim (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
W niniejszym artykule autorzy zajmują się czeską regulacją prawną podróży służbowych. Autorzy koncentrują się na prawnej regulacji podróży służbowych pracowników, których stosunki pracy reguluje czeski kodeks pracy, a także na podróżach służbowych osób zatrudnionych w służbie cywilnej, takich jak urzędnicy, członkowie służb bezpieczeństwa i żołnierze zawodowi. W artykule, oprócz warunków, na jakich można skierować te osoby w podróż służbową, autorzy badają również, w jakim stopniu funkcja ochronna prawa pracy dotyczy różnych kategorii osób.
Keywords: podróż służbowa; zatrudnienie; zatrudnienie w służbie publicznej; autonomia woli; funkcja ochronna prawa pracy