Zakres kognicji sądu przy rozstrzyganiu o dopuszczalności postępowania grupowego (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
W artykule omówiono problematykę zakresu kognicji sądu przy rozstrzyganiu o dopuszczalności postępowania grupowego na podstawie art. 10 Ustawy o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym. Określono zatem znaczenie terminu dopuszczalność postępowania grupowego i granice czasowe orzekania o dopuszczalności. Następnie przedstawiono przesłanki decydujące o dopuszczalności tego postępowania. W najszerszym zakresie omówiono kwestię liczebnościgrupy. Ponadto omówiono pozostałe przesłanki: jednorodzajowość roszczeń, ta sama albo taka sama podstawa faktyczna oraz tytuł prawny, z którego wynikają roszczenia. Na zakończenie zaś została poruszona problematyka przesłanek procesowych.
Keywords: proces cywilny; dopuszczalność postępowania grupowego; kognicja sądu; przesłanki procesowe; postępowanie grupowe