Kilka uwag o ograniczeniu prawa do obrony z perspektywy norm prawa prywatnego (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
W artykule omówiono problematykę braku dopuszczenia obrońcy/pełnomocnika w ramach postępowania karnego – z perspektywy naruszenia dóbr osobistych obrońcy/pełnomocnika. Na początku, w ramach wprowadzenia, przedstawiono regulacje Kodeksu postępowania karnego, w oparciu o które można odmówić dopuszczenia obrońcy do udziału w postępowaniu karnym. W dalszej części opracowania dokonano oceny omawianych czynności w kontekście możliwego naruszenia dóbr osobistych obrońcy/pełnomocnika. Pod koniec przestawiono alternatywne możliwości sankcji cywilnoprawnych związanych z bezprawnym niedopuszczeniem obrońcy do postępowania karnego.
Keywords: dobra osobiste; ograniczenie prawa do obrony; odszkodowanie; prawo cywilne; postępowanie karne; sankcja za ograniczenie prawa do obrony