Umowa dowodowa w postępowaniu gospodarczym – między teorią a praktyką (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest próba oceny nowej instytucji proceduralnej, wprowadzonej mocą najobszerniejszej w ostatnich latach nowelizacji polskiej procedury cywilnej. Chodzi o umowę dowodową, która w ocenie ustawodawcy miała usprawnić przebieg postępowania dowodowego, a w konsekwencji przyspieszyć rozpoznawanie spraw gospodarczych. Po blisko dwuletnim okresie obowiązywania znowelizowanych przepisów pojawia się naturalne pytanie o to, na ile założenia teoretyczne sprawdziły się w praktycznym stosowaniu prawa. Odpowiedź na postawione pytanie zostanie poprzedzona skróconą analizą założeń prawodawcy, wybranymi rozważaniami teoretycznymi oraz wskazaniem konkretnych problemów i wątpliwości związanych z praktycznym wykorzystaniem tytułowego mechanizmu procesowego.
Keywords: postępowanie cywilne; proces gospodarczy; przedsiębiorca; postępowanie dowodowe; umowa dowodowa