Ograniczenia dowodowe w postępowaniu odrębnym w sprawach gospodarczych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
Wprowadzenie do procesu cywilnego postępowania odrębnego w sprawach gospodarczych jest źródłem licznych wątpliwości, wśród których należy wskazać restrykcyjne ograniczenia dowodowe. Nałożona na strony powinność wykazania każdej czynności za pomocą dokumentu może okazać się w wielu wypadkach trudna do zrealizowania. Wątpliwości budzi też zakres dopuszczalności oraz kolejność przeprowadzania dowodów z zeznań świadków i przesłuchania stron. Wreszcie wyłączenie określonych dowodów może wynikać z zawartej przez strony umowy dowodowej. Ograniczenia te mogą paradoksalnie utrudnić sądowi szybkie rozpoznanie i rozstrzygnięcie sprawy gospodarczej.
Keywords: sprawy gospodarcze; dokument; umowa dowodowa