Model polskiego sądownictwa sędziów pokoju w sprawach karnych – głos w dyskusji (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
Opracowanie stanowi głos w dyskusji nad celowością wprowadzenia do polskiego porządku prawnego sądownictwa sędziów pokoju. Autor, aprobując to rozwiązanie także na gruncie sądownictwa w sprawach karnych, wskazuje na zalety sprawowania wymiaru sprawiedliwości przez sędziów pokoju i zachęca do podjęcia intensywnych prac legislacyjnych w tym obszarze.
Keywords: proces karny; sędziowie pokoju