Uwagi na temat zakresu kryminalizacji porzucenia broni palnej lub amunicji (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
Przedmiotem artykułu jest analiza i ocena zakresu kryminalizacji porzucenia broni palnej lub amunicji, który został określony w art. 50 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz.U. z 2020 r., poz. 955). W pierwszej kolejności zwrócono uwagę na brak spójności systemowej w wymienionym zakresie oraz kwestie właściwej interpretacji pojęcia broni palnej. W kolejnych częściachartykułu podjęto próbę scharakteryzowania pozostałych znamion przestępstwa porzucenia broni palnej i amunicji w aspekcie wyznaczonych przez ustawodawcę granic kryminalizacji. W ostatniej części artykułu przedstawiono inne okoliczności istotne i nieistotne dla zakresu odpowiedzialności karnej za ww. przestępstwo.
Keywords: broń palna; amunicja; przestępstwo porzucenia broni palnej; przestępstwo; zjawisko kryminalizacji