Łączenie kary pozbawienia wolności z karą ograniczenia wolności po wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 11.06.2019 r. w sprawie P 20/17. Wybrane zagadnienia (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
W artykule poddano analizie kluczowe kwestie związane z łączeniem kary ograniczenia wolności z karą pozbawienia wolności. Omówione zostały zagadnienia materialnoprawne, w tym także kwestia samej zasady łączenia kar różnorodzajowych, jak też kwestie procesowe związane z trybami łączenia kar i stosowaną procedurą, w szczególności w ramach postępowania o wydanie wyroku łącznego. Analiza została przeprowadzona w oparciu o aktualnie obowiązujące przepisy k.k. i k.p.k., w brzmieniu ustalonym m.in. tzw. ustawami antycovidowymi. Autor omawia zagadnienia związane ze sposobem procedowania w przedmiocie łączenia kar, budzące w praktyce wątpliwości interpretacyjne, i formułuje na tym tle postulaty de lege lata, a dokonując oceny obowiązujących zasad łączenia kar różnorodzajowych, przedstawia także liczne wnioski de lege ferenda.
Keywords: wyrok łączny; postępowanie karne