Ochrona integralności i przejrzystości hurtowego rynku energii w Polsce w związku z rozporządzeniem unijnym 1227/2011 (REMIT) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
Artykuł porusza problematykę rozdziału 7a prawa energetycznego – tj. regulacji prawnokarnych, które zostały wprowadzone do polskiego porządku prawnego w związku z rozporządzeniem unijnym 1227/2011 (REMIT) w 2015 roku. Rozporządzeniem tym organy europejskie nakazały państwom członkowskim wprowadzić do porządków krajowych sankcje za zachowania godzące w transparentność hurtowych rynków energii. Polski ustawodawca część takich zachowań obwarował sankcjami administracyjnymi, część zaś sankcjami karnymi. Celem artykułu jest weryfikacja poprawności przyjętych przez polskiego ustawodawcę rozwiązań w zakresie przepisów karnych  wprowadzonych do prawa energetycznego w związku z przedmiotowym rozporządzeniem. Autorzydokonają analizy z perspektywy zarówno podstawowych założeń, jak i funkcji prawa karnego oraz zasad prawidłowej legislacji. Wskażą również, że wykorzystywanie instrumentarium prawa karnego na gruncie obecnie obowiązujących regulacji prawa energetycznego jest nie do końca adekwatnym zabiegiem, a wystarczające do osiągnięcia celu rozporządzenia REMIT jest sięgnięcie po rozwiązania właściwe prawu administracyjnemu.
Keywords: prawo energetyczne; hurtowe rynki energii; sankcje karne; delikty administracyjne