Odpowiedzialność karna za złożenie fałszywego oświadczenia w ustawie o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych – wybrane zagadnienia (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
W opracowaniu podjęto nader aktualny problem składania niektórych oświadczeń przez osoby dotknięte skutkami rozprzestrzeniania się w Polsce choroby wywołanej zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, wnioskujące o wsparcie finansowe gwarantowane przepisami ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych. Chodzi o oświadczenia składane pod rygorem odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia, określonej w art. 233 § 6 Kodeksu karnego. Autor zwraca uwagę na to, że treść tych oświadczeń nierzadko wymaga uprzedniej interpretacji skomplikowanych przepisów wymienionej ustawy, wskazując konkretne przykłady takich przepisów. Skutkiem tego w postępowaniach karnych, prowadzonych w związku z podejrzeniem złożenia fałszywego oświadczenia, kluczowe znaczenie może mieć ocena realizacji in cocncreto znamion strony podmiotowej. W końcowej części artykułu autor omawia następstwa surowych sankcji karnych przewidzianych za przestępstwo z art. 233 § 6 Kodeksu karnego.
Keywords: odpowiedzialność karna, ubieganie się o wsparcie finansowe gwarantowane na konkretne rozwiązania związane z zapobieganiem; przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19; oświadczenie osób dotkniętych rozprzestrzenianiem się choroby wywołanej zakażeniem SARS- -CoV-2; podejrzenie złożenia fałszywego oświadczenia