Koszty postępowania karnego w świetle wybranych danych empirycznych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
Publikacja jest poświęcona problematyce kosztów postępowania karnego. Przedstawione wyniki badań pokazują przeciętne koszty procesu karnego, jakie czynniki mają istotny wpływ na jego koszty, jak kształtują się koszty postępowania w zależności od instancji czy miejsca, jaki wpływ na koszty postępowania karnego ma konsensualne zakończenie procesu. Prezentowane w niniejszej publikacji badania zostały w całości sfinansowane ze środków przekazanych na ten cel przez Narodowe Centrum Nauki w ramach umowy na realizację projektu „Koszty postępowania karnego w świetle analizy ekonomicznej prawa”. (Decyzja nr UMO-2015/19/B/HS5/01217).
Keywords: proces karny; koszty postępowania; ekonomiczna analiza prawa; pomoc prawna; skuteczność postępowania