Kilka uwag o zmianie kwalifikacji prawnej czynu w toku postępowania sądowego na gruncie instytucji idealnego zbiegu czynów zabronionych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
W publikacji zostały zawarte rozważania dotyczące zmiany kwalifikacji prawnej czynu w toku postępowania głównego na podstawie art. 399 Kodeksu postępowania karnego. Zarówno w doktrynie, jak i w judykaturze spójne jest stanowisko, że zmiana ta nie może wykraczać poza granice oskarżenia, a więc musi dotyczyć tego samego zdarzenia historycznego. Zagadnienie to jest szczególnie interesujące na gruncie instytucji idealnego zbiegu czynów zabronionych. W publikacji analizie zostało poddane zagadnienie zmiany kwalifikacji prawnej czynu poprzez zastosowanie idealnego zbiegu. Autorka wskazuje, iż taka zmiana obrazu prawnego zarzuconego oskarżonemu czynu może naruszyć jego tożsamość, ponieważ wielokrotność wartościowania tego samego czynu z punktu widzenia Kodeksu karnego i Kodeksu karnego skarbowego wpływa na rozszerzenie konsekwencji prawnokarnych ponoszonych przez oskarżonego za ten czyn. Konsekwencje te powinny być podstawą oceny, czy w tej specyficznej konstrukcji prawnokarnej dochodzi do zachowania granic przedmiotowych postępowania czy też granice te zostają naruszone.
Keywords: criminal law; legal classification of an act in the course of court proceedings; ideal con¬fluence of prohibited acts; Fiscal Penal Code