New Challenges in Crime Victims Protection in Bulgaria (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
Artykuł analizuje najnowsze zmiany w regulacjach prawnych dotyczących ochrony ofiar przestępstw w Bułgarii oraz niektóre praktyczne aspekty codziennej pracy organizacji i instytucji wspierających ofiary. Wzrost wiktymizacji społeczeństwa wymaga bardziej skutecznych działań prawnych oraz odpowiednich środków zgodności z najbardziej zaawansowanymi standardami europejskimi i światowymi. Bułgarski ustawodawca stara się podążać za najlepszymi wzorcami w zakresie ochrony praw ofiar, jako że jest to podstawowy obowiązek państwa członkowskiego Unii Europejskiej. Obserwuje się jednak pewne braki oraz opóźnienia w transpozycji najnowszych aktów europejskich. Krytycznej analizie zostały poddane działania implementacyjne wyspecjalizowanych organów państwowych i sektora pozarządowego. Zaproponowano zalecenia mające na celu sprostanie nowym wyzwaniom oraz propozycje dalszych działań na rzecz poprawy wsparcia ofiar.
Keywords: crime victims protection, victim support organizations and institutions, rights of victims of crime in Bulgaria