Procedura zmiany płci w Hiszpanii: pole do nadużyć i obchodzenia prawa (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Hiszpania pod wieloma względami jest bardzo liberalnym krajem. Jednym z tych aspektów jest podejście do zmiany płci. W 2023 roku, po 15 latach obowiązywania ustawy z 2007 roku, nastąpiła zmiana w tej dziedzinie. Obecnie procedura zmiany płci została skrajnie uproszczona. Jak pokazują konkretne studia przypadków, to uproszczenie stało się nie tylko polem do nadużywania prawa w indywidualnych sytuacjach, ale także zagrożeniem systemowym, co wynika ze statystyk. Wyraźnie pokazują one, że z tego prawa znacznie częściej korzystają mężczyźni. W związku z powyższym, w artykule wskaże się najpierw, dlaczego dotychczas obowiązująca ustawa przestała spełniać oczekiwania społeczne i prawne. Przedstawiona zostanie także aktualna procedura zmiany płci, a na koniec wskazane zostaną obszary, które generują w tej dziedzinie patologie prawne i społeczne. W rozważaniach zastosowana zostanie metoda teoretyczno-prawna i dogmatyczno-prawna.
Keywords: zmiana płci; procedura zmiany płci; nadużycie prawa; prawa LGBTIQ