Zasady funkcjonowania sztucznej inteligencji (AI) z perspektywy technicznej (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
Wprowadzenie do przedstawianej w artykule tematyki zawiera definicję sztucznej inteligencji w ujęciu teoretycznym oraz dziedziny nauki, które obejmują tę tematykę. W dalszej części artykułu omówiono strukturę systemu ekspertowego (SE) jako formę realizacji funkcji sztucznej inteligencji w rozwiązywaniu różnych problemów decyzyjnych. Szczególną uwagę zwrócono na zastosowanie sztucznej inteligencji w prawie administracyjnym. W ramach przedstawiania funkcji i zasad funkcjonowania systemu ekspertowego omówiono poszczególne elementy systemu, poczynając od najważniejszej części, jaką jest baza wiedzy, jej formy reprezentacji i źródła definiowania jej treści. Ponadto wskazano na rolę w systemie bazy danych, jej rodzaje i metody definiowania jej wartości. W systemie ekspertowym bardzo ważną rolę, poza bazą wiedzy, odgrywa proces wnioskowania. W artykule przedstawiono formy realizacji procesu wnioskowania, ich właściwości i rekomendowane zastosowania. Ponadto przeanalizowano wpływ zastosowanej w procesie wnioskowania logiki. Przedstawiono również możliwości reprezentowania sztucznej inteligencji na podstawie niesymbolicznej reprezentacji wiedzy, jaką są sieci neuronowe. W podsumowaniu wskazano kierunek prac nad sztuczną inteligencją, jakie są prowadzone w wielu ośrodkach. Stwierdzono, że wykorzystując informacje na temat umysłu człowieka, naukowcy próbują stworzyć sztuczny umysł.
Keywords: struktura systemu ekspertowego; baza wiedzy; systemy wnioskowania; logika rozmyta; sztuczne sieci neuronowe; zastosowanie sztucznej inteligencji w obszarach prawa