Uzasadnienie decyzji administracyjnej wydanej za pomocą systemu sztucznej inteligencji w świetle realizacji zasady budowania zaufania do władzy publicznej (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
Kluczowym elementem decyzji jest jej uzasadnienie, które ma doniosłe znaczenie dla realizacji zasady wzbudzania przez organ zaufania do władzy publicznej, w szczególności poprzez wzbudzenie u adresata decyzji przekonania, że jego twierdzenia zostały uwzględnione w rozstrzygnięciu sprawy. Postępująca automatyzacja różnych form działania administracji publicznej sprawia, że organy coraz częściej wykorzystują systemy sztucznej inteligencji. Włączenie takich rozwiązań w ciąg czynności podejmowanych przez organ musi odbywać się z uwzględnieniem zasad administracyjnego postępowania jurysdykcyjnego. Celem niniejszego opracowania jest analiza problemu wymogów uzasadnienia decyzji administracyjnej wydanej za pomocą systemu sztucznej inteligencji w świetle realizacji zasady wzbudzania zaufania do władzy publicznej. Zostanie zbadane, czy wyjaśnienie przez organ zasad działania systemu sztucznej inteligencji w uzasadnieniu decyzji jest niezbędne do realizacji tej zasady.
Keywords: sztuczna inteligencja; wyjaśnialność; uzasadnienie; automatyzacja