Procesy kancelaryjne w jednostkach samorządu terytorialnego na przykładzie Urzędu Miejskiego w Nowej Soli (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
Artykuł porusza problemy, z jakimi mierzą się urzędnicy. Codziennie do urzędu wpływa i rejestrowanych jest kilkaset pism w sposób tradycyjny oraz elektroniczny. Korespondencja ta jest zarówno od osób fizycznych, jak i od osób prawnych. Celem artykułu jest analiza literatury przedmiotu oraz zbadanie opinii pracowników Urzędu Miejskiego w Nowej Soli odnośnie do obu systemów. Metodą badawczą był sondaż diagnostyczny, techniką ankiety, a narzędziem kwestionariusz ankiety, na który odpowiedziało 60 respondentów. Z wyników przeprowadzonych badań wynika, że pracownicy Urzędu Miejskiego uważają system elektroniczny za bardziej efektywny w porównaniu z systemem tradycyjnym.
Keywords: procesy kancelaryjne; systemem tradycyjny; system elektroniczny; korespondencja przychodząca; korespondencja wychodząca