Dowód z dokumentu elektronicznego w ogólnym postępowaniu administracyjnym (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
W artykule poruszono podstawowe zagadnienia związane z wykorzystywaniem nowoczesnych rozwiązań informatyczno-komunikacyjnych w administracyjnym postępowaniu dowodowym. Jako szczególnie istotną potraktowano ocenę funkcjonalności dokumentu elektronicznego, o którym stanowi art. 3 pkt 2 w zw. z art. 3 pkt 1 ustawy o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne w administracyjnym postępowaniu dowodowym, w kontekście zmian w k.p.a. wynikających z ustawy o doręczeniach elektronicznych. W związku z rezygnacją – w wyniku nowelizacji – z operowania m.in. terminami takimi jak: „dokument elektroniczny”, „forma dokumentu elektronicznego” w rozumieniu ustawy o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, ocena charakteru prawnego dokumentu elektronicznego w postępowaniu administracyjnym staje się jeszcze bardziej złożonym – niż dotychczas – zagadnieniem prawnym. Zasadnicze znaczenie ma zatem wyznaczenie zakresu znaczeniowego terminu „dokument elektroniczny” w ujęciu prawnym – w kontekście regulacji kodeksu oraz ocena jego istoty i funkcji w fazie administracyjnego postępowania dowodowego. Kluczowe dla rozważanej materii będzie w szczególności określenie relacji pomiędzy „pismem utrwalonym w postaci elektronicznej” w znaczeniu art. 14 § 1a k.p.a. a „dokumentem elektronicznym”, a także pomiędzy nim a dowodem z dokumentu w postaci elektronicznej oraz innym materiałem dowodowym utrwalonym elektronicznie w administracyjnym postępowaniu dowodowym.
Keywords: postępowanie administracyjne; postępowanie dowodowe; dokument elektroniczny; pismo utrwalone w postaci elektronicznej; materiał elektroniczny