Niealimentacja jako przesłanka niegodności dziedziczenia (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Publikacja dotyczy niealimentacji jako jednej z przesłanek niegodności dziedziczenia. Sama niegodność dziedziczenia stanowi ważką instytucję prawa spadkowego. W polskim systemie prawnym została ona znowelizowana ustawą z dnia 28 lipca 2023 r. o zmianie ustawy – Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw1. Mocą wskazanego aktu prawnego rozszerzono przesłanki niegodności dziedziczenia m.in. właśnie o niealimentację. Analiza tej przesłanki niegodności dziedziczenia nastąpi przede wszystkim na podstawie dotychczasowego dorobku literatury.
Keywords: niegodność dziedziczenia; niealimentacja; spadkobierca; spadkodawca