Zasada komplementarności w nowych regulacjach dostępu cudzoziemców do rynku pracy: powielenie czy lustrzane odbicie? (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
W niniejszym artykule przeanalizowano zasadę komplementarności w kontekście ostatnich reform legislacyjnych regulujących dostęp obcokrajowców do polskiego rynku pracy. Analiza koncentruje się na okresie poprzedzającym i następującym po uchwaleniu ustawy o warunkach dopuszczania powierzenia pracy cudzoziemcom na terytorium RP, podkreślając ewolucję normatywną instrumentów regulacyjnych. Opierając się na perspektywie prawa porównawczego, w badaniu analizuje się, czy wprowadzone zmiany stanowią potwierdzenie dotychczasowego podejścia regulacyjnego, czy też oznaczają odejście od niego – co byłoby równoznaczne z całkowitym odwróceniem dotychczas obowiązujących ram. Szczególną uwagę poświęcono przejściu od automatycznych, obowiązkowych ograniczeń, takich jak test rynku pracy, do mechanizmów dyskrecjonalnych, których uruchomienie zależy od interwencji organów publicznych. Poprzez identyfikację strukturalnej ciągłości i nieciągłości w stosowaniu zasady komplementarności, artykuł przyczynia się do szerszego zrozumienia obecnego kierunku polskiej polityki migracyjnej i polityki rynku pracy, a także podstawowych założeń regulujących zatrudnianie obywateli państw trzecich.
Keywords: zatrudnienie cudzoziemców; rynek pracy; zasada komplementarności