Władza rodzicielska a zarząd majątkiem dziecka w kontekście udziałów spółkowych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Artykuł analizuje granice wykonywania władzy rodzicielskiej w zakresie zarządu majątkiem małoletniego dziecka, ze szczególnym uwzględnieniem udziałów w spółkach prawa handlowego. Władza rodzicielska obejmuje pieczę nad majątkiem dziecka, realizowaną z należytą starannością zgodnie z art. 95 i 101-105 k.r.o. Zarząd ten podlega ograniczeniom, w tym konieczności uzyskania zezwolenia sądu opiekuńczego na czynności przekraczające zwykły zarząd. Małoletni może nabywać udziały poprzez dziedziczenie, darowiznę, sprzedaż lub zawarcie umowy spółki, lecz ich wykonywanie przez rodziców wymaga zgodności z dobrem dziecka. Czynności takie jak zbycie udziałów czy głosowanie nad uchwałami o podziale zysku wykraczają poza zwykły zarząd i podlegają kontroli sądowej. Artykuł podkreśla fiducjarny charakter władzy rodzicielskiej, gdzie rodzice działają jako przedstawiciele ustawowi, zobowiązani do ochrony interesów majątkowych dziecka. Wskazuje na konieczność harmonizacji przepisów k.r.o. z k.s.h., uwzględniając ryzyka organizacyjne w spółkach. Proponuje nowelizację k.r.o. w celu wprowadzenia katalogu czynności przekraczających zwykły zarząd oraz mechanizmów konsultacji eksperckich. Podkreśla ewolucję autonomii rodzinnej wobec interwencjonizmu sądowego, z uwzględnieniem aspektów etycznych i ekonomicznych.
Keywords: władza rodzicielska; zarząd majątkiem dziecka; udziały spółkowe; zwykły zarząd; sąd opiekuńczy