Praworządność w Rumunii. Ostatnie zmiany i wyzwania (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Podejmując problematykę leżącą u podstaw niniejszego opracowania, odniesiemy się do zasady praworządności wynikającej z Konstytucji, doktryny krajowej i orzecznictwa, do wymiaru tej zasady ukierunkowanego na niezależność sądownictwa i sędziów krajowych, konstytucyjnej relacji między prawem wewnętrznym a prawem unijnym, ram dla granic interwencji władz obu szczebli oraz do ostatnich zmian w relacjach Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej – Sąd Konstytucyjny Rumunii, wynikających z odpowiedniego orzecznictwa tych sądów. Wnioski podkreślają znaczenie rządów prawa jako zasady integrującej i jako fundamentu porządku konstytucyjnego UE oraz lojalności konstytucyjnej jako możliwego „łącznika” porządków prawnych w ramach UE, wciąż charakteryzujących się znacznym stopniem heterogeniczności. Z tej perspektywy, należy naszym zdaniem zdawać sobie sprawę z konieczności wypracowania konsensusu (w świetle tej samej zasady) w sprawie pojęć o wciąż nieostrej treści, takich jak „narodowa tożsamość konstytucyjna” i „tradycje” państw członkowskich, używanych niekiedy jako przeciwwaga o akcentach populistycznych w obliczu rzekomego „ataku” na suwerenność państw członkowskich ze strony instytucji unijnych
Keywords: praworządność; Trybunał Konstytucyjny; Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej; narodowa tożsamość konstytucyjna; tradycje