Wybrane zasady techniki prawodawczej jako element realizacji standardu praworządności w tworzeniu przepisów ustawy o podatku akcyzowym (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Celem artykułu jest rozważenie relacji pomiędzy standardem praworządności a zasadami techniki prawodawczej w tworzeniu prawa podatkowego. Wskazano, że zasady techniki prawodawczej stanowią konkretyzację standardów prawotwórczych określonych w klauzuli demokratycznego państwa prawnego. Omówiono zasady wynikające z reguły praworządności, a następnie odniesiono je do wybranych zasad techniki prawodawczej i skonfrontowano z materią podatku akcyzowego. Rozważano również, czy naruszenie standardów techniki legislacyjnej będzie równoznaczne z uchybieniem klauzuli demokratycznego państwa prawa.
Keywords: praworządność; zasady techniki prawodawczej; akcyza; tworzenie prawa podatkowego; standardy prawotwórcze