Rechtsstaat w Niemczech: idea polityczna i zasada prawna (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
U podstaw obecnych dyskusji na temat praworządności w UE leży pytanie o znaczenie pojęcia praworządności. W celu odpowiedzi na owo konceptualne pytanie użyteczne może być rozróżnienie między „praworządnością” jako ideą polityczną, a wymogami praworządności jako normatywnej specyfikacji prawnej. Różnica ta występuje w niemieckiej dyskusji na temat Rechtsstaat. Z jednej strony istnieje bowiem polityczna idea Rechtsstaat będąca ideałem państwa, z drugiej zaś – konstytucyjnie określona zasada prawna, czyli „Rechtsstaatsprinzip” funkcjonująca w niemieckiej konstytucji (Grundgesetz). Granice między nimi nie są wyraźne i należy je wyznaczać z rozwagą.
Keywords: państwo prawa; Rechtsstaat; Rechtsstaatsprinzip; Grundgesetz; pozytywizm prawniczy