Współczesne wyzwania dla rządów prawa w Grecji (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Zasada państwa prawa jest chroniona przez grecką konstytucję. Jednocześnie orzecznictwo sądów greckich uznaje zasadę państwa prawa za metazasadę, z której wywodzą się inne zasady, takie jak pewność prawa i gwarancja uzasadnionych oczekiwań. Główne elementy zasady państwa prawa, takie jak podział władzy, ochrona praw człowieka, niezależne sądownictwo i kontrola konstytucyjności, są zapisane w greckiej konstytucji i prawodawstwie. Wdrożenie Europejskiej Konwencji Praw Człowieka przez organy państwowe i sądownictwo uznaje się za wystarczające. We wdrażaniu głównych zasad państwa prawa przez funkcjonariuszy państwowych i sądownictwo istnieją jednak pewne szare strefy. Luki te nie odnoszą się do formalnych zabezpieczeń zapewnianych przez państwo prawa, ale do sposobu egzekwowania tych zabezpieczeń i są one wyraźnie widoczne w czterech obszarach. Są to: a) wykonywanie wyroków przez władze publiczne b) przepełnienie więzień i brak skutecznych mechanizmów rozpatrywania skarg na policjantów c) rozwiązywanie przez władze publiczne stowarzyszeń tworzonych przez osoby identyfikujące się jako Turcy oraz d) majorytarny zwrot w wyborze członków niezależnych władz, jaki przewiduje grecka konstytucja.
Keywords: wykonywanie wyroków; brak skutecznych mechanizmów rozpatrywania skarg; stowarzyszenia mniejszości; przeludnienie więzień