Praworządność i kauza prawna we włoskim systemie aktów administracyjnych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Praca zawiera analizę zagadnienia przyczynowości aktów administracyjnych z perspektywy teorii ogólnej. Rozważając niektóre szczególnie problematyczne poglądy, w pracy bada się ową kategorię we współczesnym włoskim systemie prawnym biorąc za punkt odniesienia doktrynę okresu międzywojennego.
Keywords: causa; administracja publiczna; funkcja administracyjna; państwo prawa