Konstytucyjne prawo do internetu i administracja cyfrowa w Gruzji (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Administracja elektroniczna wykorzystuje technologie informatyczne i telekomunikacyjne w celu udostępnienia różnym interesariuszom drogą elektroniczną usług publicznych. Ma ona na celu również poprawę demokratyzacji i prowadzi do zbudowania społeczeństwa informacyjnego. Tego rodzaju przedsięwzięcia – mające na celu unowocześnienie działań administracji publicznej – są również podejmowane w Gruzji. Wiążące się z tym kwestie związane z dostępem i korzystaniem z Internetu zostały podniesione do rangi jednego z podstawowych praw. W Gruzińskiej Konstytucji bowiem w 2017 r. wprowadzono przepis ustanawiający prawo dostępu i korzystania z Internetu. Jednocześnie podjęto szereg inicjatyw wspierających i rozwijających e-administracji, choćby poprzez wprowadzenie możliwości korzystania z elektronicznej klauzuli apostille czy wdrożenia licznych portali e-usług. Korzyściami było niewątpliwie to, że automatyzacja procesów zmniejszyła prawdopodobieństwo popełnienia „błędu ludzkiego”, a zakres korzystania z szerokich uprawnień uznaniowych przez urzędników publicznych stał się znacznie węższy. W tym kontekście ograniczenie korupcji i nadużyć ze strony urzędników to niewątpliwie jeden z wielu benefitów wdrożenia na większą skalę cyfryzacji w Gruzji.
Keywords: e-administracja w Gruzji; konstytucyjne prawo do Internetu