Substytucja sądowej kontroli konstytucyjności norm w Polsce w latach 1921‑1982 (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Artykuł poświęcony został próbie podkreślenia znaczenia oraz uzasadnienia potrzeby funkcjonowania Sądu Konstytucyjnego w Rzeczpospolitej Polskiej w drodze przedstawienia nieskuteczności mechanizmów ustrojowych mających stanowić jego substytucję w latach 1921‑1982. W opracowaniu przedstawiono kontekst historyczny i politologiczny wprowadzania narzędzi zastępczych, mających służyć kontroli konstytucyjności prawa, podstawy prawne ich funkcjonowania, oraz stanowiska przedstawicieli doktryny. Nakreślono również czynniki niedopuszczalności utworzenia Trybunału Konstytucyjnego w Polsce na przestrzeni kolejnych systemów ustrojowych XX wieku.
Keywords: konstytucja; trybunał konstytucyjny; sądownictwo konstytucjyjme; rada państwa; analiza prawno-instytucyjnonalna; Polska Rzeczpospolita Ludowa