Prawo do sądu w regulacjach europejskich i Konstytucji RP (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Jednym z podstawowych praw człowieka jest prawo do sądu. Zapewnia ono odpowiedni status jednostce, a ponadto jest gwarancją realizacji innych praw jej należnych. Prawo do sądu jest nieodłącznym elementem państwa demokratycznego. Prawo to uregulowane jest nie tylko w krajowych porządkach prawnych, ale wynika też z regulacji międzynarodowych i unijnych. Jednak prawo międzynarodowe w tym zakresie określa jedynie minimum ochrony, jakie należy zagwarantować jednostce. Państwa-Strony traktatów międzynarodowych winne natomiast wypełniać postanowienia traktatowe. Konstytucja RP reguluje prawo do sądu w art. 45 ust. 1, realizując postanowienia traktatów, których Polska jest stroną.
Keywords: prawo do sądu; prawa jednostki; gwarancja praw jednostki; Konstytucja RP