Decyzje w sprawach gospodarki odpadami komunalnymi a decyzje podatkowe w orzecznictwie sądów administracyjnych – studium porównawcze (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Jednym z ważniejszych problemów w praktyce działania organów zajmujących się gminną gospodarką odpadami jest prowadzenie postępowań w oparciu o Ordynację podatkową i wydawanie decyzji administracyjnych, które te postępowania kończą. Problem ten jest wynikiem tego, że pomimo odesłania do stosowania przepisów Ordynacji podatkowej zawartego w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, ustawodawca zdecydował się uregulować rodzaje decyzji wydawanych w postępowaniach związanych z gospodarką odpadami, nie wskazując jednak, które z przepisów Ordynacji stosować do której z decyzji dotyczącej odpadów. Zagadnienie to jest na tyle doniosłe, że znalazło również swoje odzwierciedlenie w orzecznictwie sądów administracyjnych. W związku tym, ponieważ w literaturze przedmiotu brakuje opracowań podejmujących tę tematykę, w tym artykule została podjęta próba usystematyzowania głosów praktyki i orzecznictwa w ujęciu teoretycznym.
Keywords: decyzja określająca; decyzja ustalająca; gospodarka odpadami; deklaracja o wysokości; opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi; selektywne zbieranie odpadów komunalnych; ordynacja podatkowa