Wybrane problemy związane z wdrożeniem nowego systemu doręczeń elektronicznych w postępowaniu administracyjnym (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Przedmiotem opracowania są wybrane problemy związane z wdrożeniem w postępowaniu administracyjnym nowego typu doręczeń elektronicznych. Ustawą z 18 listopada 2020 r. o doręczeniach elektronicznych wprowadzono bowiem dualistyczną strukturę systemu doręczeń elektronicznych, z których korzystać mają podmioty publiczne. Unormowano nieznane dotychczas prawu polskiemu usługi publiczne: publiczną usługę rejestrowanego doręczenia elektronicznego oraz publiczną usługę hybrydową oraz wprowadzono domyślną cyfrowość doręczeń podmiotów publicznych. Na tym tle w artykule omówiono wątpliwości dotyczące prawnej regulacji zakresu przedmiotowego stosowania nowych e-doręczeń, w związku z wyłączeniami określonymi w art. 3 i 6 ustawy oraz przepisami Kodeksu postępowania administracyjnego. Przedstawiono także problematykę zakresu temporalnego reformy e-doręczeń w związku z regulacjami okresu przejściowego oraz wydaniem przez Ministra Cyfryzacji komunikatu określającego termin rozpoczęcia stosowania nowych usług doręczeń na dzień 1 stycznia 2025 r.
Keywords: usługi e-doręczeń; ustawa o doręczeniach elektronicznych; publiczna usługa rejestrowanego doręczenia elektronicznego; publiczna usługa hybrydowa