Nowe i stare technologie w ustawie z dnia 26 stycznia 2023 r. o zmianie ustawy Kodeks wyborczy oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2023 r. poz. 497) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Zmiany wprowadzone ustawą z dnia 26 stycznia 2023 r. o zmianie ustawy Kodeks wyborczy oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2023 r. poz. 497) można nieco przewrotnie opisywać jako nowe i stare technologie w procesie wyborczym; z jednej strony wprowadzony w miejsce rejestrów wyborców prowadzonych przez gminy Centralny Rejestr Wyborców niewątpliwie jest rozwiązaniem wpisującym się w trend korzystania z nowych technologii dla celów optymalizacji działań administracji publicznej. Beneficjentem Centralnego Rejestru Wyborców ma zostać zarówno administracja publiczna, jak i wyborcy. Swoistym kosztem jest natomiast pytanie o bezpieczeństwo rejestru, sprawowanie faktycznego nad nim nadzoru oraz rozproszenie odpowiedzialności za prawidłowe przeprowadzenie kluczowego dla funkcjonowania państwa procesu: demokratycznych wyborów. Z drugiej strony nowelizacja w sposób istotny zwiększyła liczbę stałych obwodów głosowania, co skutkuje koniecznością powołania większej liczby obwodowych komisji wyborczych, których funkcjonowanie w systemie organów wyborczych jest tyleż niezbędne, co problematyczne. Weryfikacja przyjętych rozwiązań: „nowych” i „starych” nastąpi w warunkach ogólnokrajowej akcji wyborczej w 2023 roku.
Keywords: kodeks wyborczy; obwodowa komisja wyborcza; centralny rejestr wyborców; nowe technologie