Wybrane problemy związane z elektroniczną dokumentacją medyczną (EDM) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Artykuł poświęcony jest wybranym problemom związanym z elektroniczną dokumentacją medyczną. W tym celu analizuje podstawy prawne wprowadzenia do polskiego systemu prawa definicji legalnej elektronicznej dokumentacji medycznej, a także różnice pomiędzy elektroniczną dokumentacją medyczną a dokumentacją medyczną prowadzoną w postaci elektronicznej. Ponadto przybliża pierwotne i aktualne brzmienie pojęcia elektroniczna dokumentacja medyczna. Na łamach artykułu, w ograniczonym zakresie przedstawiono także wyniki kontroli przeprowadzonej przez Najwyższą Izbę Kontroli dotyczące elektronicznej dokumentacji medycznej w przypadku ambulatoryjnej opiece zdrowotnej. Zaprezentowano także przykłady kilku wątpliwości pojawiających się w obszarze stosowania elektronicznej dokumentacji medycznej i dokumentacji medyczne prowadzonej w postaci elektronicznej. Na koniec sformułowane zostały wnioski dotyczące usprawnienia wykorzystania elektronicznej dokumentacji medycznej.
Keywords: elektroniczna dokumentacja medyczna; system ochrony zdrowia; nowoczesne państwo; jakość systemu ochrony zdrowia