Zmiana (?) paradygmatu podmiotowego w jurysdykcji administracyjnej u progu rewolucji technologicznej (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Szczególna rola komponentu ludzkiego w funkcjonowaniu administracji publicznej nie wymaga dowodu. Wprawdzie to organ jest adresatem norm kompetencyjnych, ale ze względu na konieczność jego ożywienia bez udziału osób fizycznych o administrowaniu nie może być mowy. W kontekście postępującego rozwoju nowych technologii zasadna wydaje się analiza wpływu tych ostatnich na miejsce i rolę człowieka w postępowaniu administracyjnym jurysdykcyjnym. Autorzy analizują przedmiotowe zagadnienie na tle dwóch alternatywnych form załatwienia sprawy administracyjnej (decyzji oraz milczącego załatwienia sprawy). Za ugruntowany paradygmat traktujemy to, że realizacja norm kompetencji bez udziału czynnika ludzkiego nie jest możliwa. Odrębne zagadnienie stanowi to jaką formę i intensywność udział ten ma przyjąć.
Keywords: jurysdykcja administracyjna; automatyzacja w administracji; milczące załatwienie sprawy