Prawne aspekty e-administracji w Ukrainie: stan i perspektywy rozwoju (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
W artykule dokonano analizy stanu obecnego i perspektyw rozwoju e-administracji w Ukrainie. Kwestia rozwoju i udoskonalenia e-administracji stała się szczególnie istotna w czasie wojny prowadzonej przez Rosję z Ukrainą. Konsekwencje tej wojny mocno wpłynęły na wszystkie sfery życia społecznego i funkcjonowania państwa, w tym na dalszy rozwój i ulepszenie dziedziny e-administracji, gdyż państwo stanęło w obliczu wyzwań spowodowanych zniszczeniem obiektów infrastruktury krytycznej, w tym obiektów zapewniających usługi publiczne, dostawy energii, opiekę zdrowotną, usługi komunikacyjne itp. Jednocześnie, pomimo tak trudnych okoliczności, udoskonalane są istniejące usługi i poszukiwane są kierunki dalszego rozwoju e-administracji w Ukrainie. Poszukiwane także są nowe możliwości związane z aspiracjami integracyjnymi Ukrainy oraz koniecznością wdrażania europejskich norm i standardów w realizacji polityki informacyjnej państwa, dzięki czemu e-administracja wraz z innymi zaletami staje się wygodnym mechanizmem pozwalającym osiągnąć określony cel w możliwie najkrótszym czasie. Stwierdzono, że rozwój e-administracji w Ukrainie uległ istotnym zmianom, o czym świadczą rozbudowane ramy prawne w badanej dziedzinie. Jednocześnie celowe byłoby dostosowanie i skoordynowanie istniejących ram prawnych dotyczących e-administracji z odpowiednimi regulaminami, dyrektywami i instrukcjami w celu jak najbardziej optymalnego i efektywnego jej dalszego funkcjonowania. Na obecnym etapie e-administracja jest w stanie stworzyć warunki do normalnego rozwoju biznesu, poprawy klimatu inwestycyjnego, wzrostu gospodarczego, a także zapewnić realny udział obywateli w procesach politycznych, gdyż okoliczności, w jakich znalazł się kraj w wyniku wojny, wymagają szybkiej i skutecznej reakcji na wyzwania czasu. Dlatego Ukraina już teraz korzysta z najnowocześniejszych technologii w tej dziedzinie, a w szczególności z aplikacji, które pozwalają szybko reagować na wyzwania czasu i dostarczać obywatelom pełną informację o środowisku, poprawiać jakość opieki medycznej w wojskowych placówkach medycznych, umożliwiają ewakuowanym obywatelom dostęp do utraconych dokumentów.
Keywords: e-administracja; innowacje; usługi elektroniczne; technologie informacyjne; administracja publiczna; cyfryzacja