Dopuszczalność wykorzystania mediów elektronicznych przy podaniu do wiadomości mieszkańców informacji o zamierzonym referendum lokalnym w gminie (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Przeprowadzenie referendum lokalnego na wniosek mieszkańców w gminie wymaga dopełnienia przez inicjatora referendum wielu wymogów, wśród których znajduje się podanie do wiadomości mieszkańców informacji o zamierzonym referendum w sposób zwyczajowo przyjęty w danej gminie. W ostatnich latach pojawił się spór, czy informacja o zamiarze przeprowadzenia referendum gminnego może zostać przekazana za pośrednictwem mediów elektronicznych, np. popularnych portali społecznościowych, gdyż właśnie te kanały komunikacji coraz częściej były wykorzystywane w praktyce przez inicjatorów referendów gminnych przekonanych, że jest to dopuszczalne i czyni zadość wymogom określonym w ustawie o referendum lokalnym. Druga strona tego sporu – organy weryfikujące wnioski mieszkańców – twierdziła, że działanie takie jest sprzeczne z prawem. Przedmiotem opracowania jest znalezienie odpowiedzi na pytanie, które stanowisko w tym sporze należy uznać za prawidłowe i realizujące wolę ustawodawcy
Keywords: gmina; referendum lokalne; wniosek mieszkańców; informacja o zamierzonym referendum lokalnym; media elektroniczne