Aksjologia nowych technologii w administracji publicznej (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Celowe jest przedstawienie roli administracji publicznej jako systemu organizacyjno-funkcjonalnego w powiązaniu z potrzebą i koniecznością korzystania przez tę administrację z różnych środków działania. Chodzi przy tym o wykazanie związku pomiędzy wartościami, którymi powinna kierować się administracja w wypełnianiu swej roli, a także wartościami przypisywanymi nowym technologiom wykorzystywanym przez administrację. Wydaje się bowiem, że na obecnym etapie rozwoju zarówno administracja publiczna, jak i nowe technologie, w szczególności sztuczna inteligencja, z uwagi na pewną autonomię funkcjonowania i jako narzędzie, którym posługuje się administracja publiczna, związane są z kształtującym się systemem wartości. Wartości te określają, a niekiedy wręcz determinują sposób działania administracji publicznej i realizację jej celów.
Keywords: aksjologia; wartości; nowe technologie; sztuczna inteligencja; administracja publiczna