Pozasądowa kompensacja szkody medycznej (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
W celu ułatwienia pacjentom dochodzenia roszczeń w Polsce w 2012 r. przyjęto pozasądowy system kompensacji szkód powstałych z tytułu zdarzenia medycznego oparty na działaniu wojewódzkich komisji do spraw orzekania o zdarzeniach medycznych. Jednakże ich rozbudowana struktura oraz nieefektywność wywołały konieczność wypracowania nowych rozwiązań prawnych. Zgodnie z wprowadzonymi we wrześniu 2023 r. zmianami kompetencje w zakresie ustalania wystąpienia zdarzenia medycznego przejął Rzecznik Praw Pacjenta, a rekompensata szkody następuje z Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Celem pracy jest analiza, porównanie i ocena rozwiązań obowiązujących w poprzednim i obecnym polskim systemie prawnym w zakresie pozasądowej kompensacji szkody wynikającej ze zdarzenia medycznego w kontekście poprawy skuteczności uzyskania świadczenia, jego wysokości oraz czasu trwania postępowania. Analiza prawno-porównawcza wykazała, że problemem praktycznym nowych rozwiązań może okazać się definicyjne, nieprecyzyjne ujęcie zdarzenia medycznego. Nadto ustawodawca nadal ogranicza możliwość dochodzenia rekompensaty tylko do następstw świadczeń zdrowotnych udzielanych w szpitalu. Zastrzeżenia budzi też wprowadzenie limitu wysokości świadczeń jako rozwiązanie zbliżone do już istniejącego oraz wyłączenie zakładów ubezpieczeń z Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych i oparcie go w głównej mierze na odpisie z przychodów z tytułu składek na ubezpieczenie zdrowotne. Natomiast pozytywnie należy ocenić przyjęcie w nowym systemie kompensacji zasady no fault oraz ustalenie w miejsce spadkobierców katalogu osób mogących wystąpić do Rzecznika z wnioskiem o kompensację szkody w razie śmierci pacjenta.
Keywords: zdarzenie medyczne; szkoda; kompensacja